Експерт Дмитро Калмиков: "Партії мають пропонувати якісну аналітику"

Експерт Дмитро Калмиков: "Партії мають пропонувати якісну аналітику"

Партійні фінанси. Як відсікти олігархів від фінансування політичних партій? Своїми роздумами щодо цього актуального питання поділився зі слухачами Українського радіо в ефірі програми "Коло доброчесності" експерт із кримінального права і проблем корупції Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков.

Дмитро Калмиков: "8 жовтня 2015 року було ухвалено закон про запобігання корупції, який міг би допомогти сприяти розвитку плюралістичної демократії. Він запроваджував щоквартальний звіт партій, відповідальність партій за неподання правдивої інформації щодо залучення коштів. Державне фінансування партії отримали з 3 кварталу 2016 року. Головна мета цих коштів - надати партіям незалежність, щоб вони не були кишеньковими і маріонетками. Здорова партія яка виконує визначені статутом цілі, використовує кошти на розбудову структури партії. Це 10 - 15 % від загальної суми. Друге - це витрати на аналітику. Партії мають пропонувати якісну аналітику.
НАЗК здійснює перевірку шляхом щоквартальних перевірок. Загалом НАЗК непогано справляється з цією вимогою. Воно виявляє ті порушення, які випливають зі звітів, але воно не здатне змінити ситуацію загалом. Є дуже багато положень закону, які вимагають вдосконалення.
Дуже багато коштів зайдуть під час майбутніх виборів. НАЗК їх не побачить, бо вони не будуть відображені у звітах. Жодного руху в цьому аспекті ми не зробимо доти, доки громадяни самі на місцевому рівні не будуть контролювати ці витрати і співставляти з документацією".



Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях із 17.40. до 20.00!