Ще одна прем'єра спектаклю українською відбулася в Маріуполі (аудіо)

Ще одна прем'єра спектаклю українською відбулася в Маріуполі (аудіо)

Прем'єрний показ спектаклю "Жах" за п’єсою сучасної української авторки Неди Неждани "Той, що відчиняє двері" відбувся в Маріуполі на Донеччині.

Розповідає наша кореспондентка Людмила Кузьменко:

"Жанр п'єси визначений драматургом Надією Мірошниченко (псевдонім Неда Неждана) як "чорна комедія для театру національної трагедії".

Дія вистави "Жах" відбувається в колишньому бомбосховищі, де розмістився морг і де опинилися зачиненими дві жінки - санітарка Віра та завсідниця нічних клубів 25-річна Віка.

Роль молодої любительки розваг виконує актриса Віра Шевцова, яка працює в театрі два роки після закінчення вишу. За її словами, "усе пройшло дуже добре. Можна сказати, що глядач дихав разом із нами.Навіть деякі пісні, які в нас є, у виставі, вони доспівували".

Обласний драматичний театр у Маріуполі від заснування був російськомовним. Із 2017-го року тут регулярно з'являються спектаклі українською мовою, і вистава "Жах" - сьома в репертуарі.

Ділячись своїми враженнями, виконавиця ролі санітарки у прем’єрному спектаклі  актриса Дар’я Іванова, наголосила: "Я з дитинства розмовляю російською. Але у нас країна - Україна, ми повинні розмовляти українською, треба більше матеріалу українською мовою".

П'єса вперше надрукована 1999-го року. Але відтворені тут сьогодні розмови простих жінок про сутність життя і смерті виявилися актуальними для жителів прифронтового Маріуполя. Героїні вистави і публіка в залі говорять однією мовою, каже один із глядачів, маріуполець Ігор, За його словами: "Це мова ринку, це мова вулиць. Нам подобається".

Наступну прем'єру україномовного спектаклю Донецький академічний обласний драмтеатр в Маріуполі покаже наприкінці січня. Це рапсодія "Незгідний та нескорений", присвячена 90-річчю з дня народження українського правозахисника Олекси Тихого".

Людмила Кузьменко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!