Партії у Німеччині дійшли згоди щодо коаліції

Партії у Німеччині дійшли згоди щодо коаліції

Представникам Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів вдалося домовитися про коаліцію з Соціал-демократичною партією.

Про це повідомляє ТСН.

Як зазначається, сторони погодили поки що лише рамковий документ про співпрацю, у якому визначені лише загальні напрями діяльності у найбільш важливих для Німеччини питаннях.

Зокрема, СДП і ХДС дійшли згоди щодо обмеження міграції: країна буде приймати не більше 220 тисяч біженців на рік, проте, скасовується заборона на возз'єднання прибулих мігрантів із членами їхніх сімей. Також сторони домовилися продовжувати тісну співпрацю з Францією для зміцнення єврозони і відмовитися від постачання озброєнь до охопленого війною Ємену.

Водночас склад нового уряду поки невідомий, як і те, хто буде канцлером Німеччини, хоча, крім Ангели Меркель, жодна кандидатура під час переговорів не розглядалася.

За словами лідера ХСС Хорста Зеєхофера, остаточно склад уряду буде узгоджений до початку квітня. Призначати міністрів почнуть після того, як відбудуться з'їзди партій, на яких повинні будуть затвердити створення коаліції. Зокрема, з'їзд СДП має відбутися 21 січня, а дати зборів ХДС і ХСС поки невизначені.

Нагадаємо, 24 вересня Німеччина обрала новий парламент. Найбільше голосів отримав партійний блок Ангели Меркель ХДС/ХДСС. У той же час вперше після Другої світової війни в німецький парламент увійшли вкрай праві сили - права антимігрантська партія "Альтернатива для Німеччини".

Одразу після виборів Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) оголосила про свій перехід в опозицію. Внаслідок цього єдним можливим варіантом створення коаліції була так звана коаліція "Ямайка" - між ХДС/ХСС, партією Зелених та Вільною демократичною партією, партійні прапори яких збігаються з кольорами прапора острівної країни Ямайки.