Держава профінансує науку на 6 мільярдів гривень

Держава профінансує науку на 6 мільярдів гривень

Фінансування науки в Україні 2018 року збільшилося на понад 30% до 6,1 мільярда гривень, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Про це передає Радіо Свобода.

"У 2017 році ми змогли вийти з драматичного зниження фінансування на науку, яке досягло мінімуму в 2016 році і становило 0,16% ВВП з держбюджету. Зараз ми спромоглися дещо вирівняти ситуацію", – цитує 3 січня сайт МОН міністра освіти і науки Лілію Гриневич.

За повідомленням, найсуттєвіше зросло фінансування Національної академії наук – понад 38%, водночас кошти на університетську науку збільшилися лише на 12,3%.

"Сьогодні основне фінансування на науку йде в Національну академію наук, яка абсолютно незалежна від МОН і розпоряджається своїм бюджетом самостійно. Так, у 2017 році у її розпорядженні було 2 мільярди 719 мільйонів гривень. Для порівняння, фінансування на науку, яким розпоряджається МОН, а це є фінансування на університетську науку, становило всього 621,5 мільйона гривень. При цьому частина цих коштів йде на конкурсне фінансування наукових проектів, яке можуть також вигравати інститути НАН. Таким чином, університетська наука, за яку відповідальне МОН, отримує лише 10% від загального обсягу фінансів на науку", – додала Гриневич.