500 російських діячів мистецтва просять Путіна захистити їхніх колег

500 російських діячів мистецтва просять Путіна захистити їхніх колег

Близько 500 діячів мистецтва з 60 міст Росії, констатуючи "дискредитацію правосуддя в Росії", звернулися до президента Російської Федерації Володимира Путіна з проханням захистити конституційні права їхніх колег, яких звинувачують у так званій справі "Сьомої студії" режисера Кирила Серебреннікова.

Лист опубліковано на сайті "Эхо Москвы".

"Ми - представники культурного співтовариства країни - вкрай стривожені ходом судового розгляду у так званій справі "Сьомої студії". На наших очах шанованих людей - колишнього художнього керівника "Сьомої студії" Кирила Серебреннікова, її колишніх продюсерів Олексія Малобродського і Катерину Воронову, її колишнього директора Юрія Ітіна і колишнього директора Департаменту державної підтримки мистецтва і народної творчості Міністерства культури РФ Софію Апфельбаум - намагаються звинуватити у шахрайстві в особливо великих розмірах, та ще і в створенні з цією метою злочинного угрупування", - йдеться у зверненні.

У ньому повідомляється, що засідання суду у справі демонструють грубі порушення чинного законодавства і прав людини. Слідство демонстративно ігнорує вимоги адвокатів дотримуватися закону, а суду - презумпції невинності.

Представники російського культурного співтовариства, які підписали лист, закликають Володимира Путіна захистити їхніх колег від свавілля і припинити дискредитацію правосуддя в Росії.

Напередодні на засіданні Ради при президентові з культури і мистецтва літературний критик Олександр Архангельський заявив Путіну, що справа стосовно режисера Кирила Серебреннікова - "акція залякування".

У справі "Сьомої студії" поміщено під домашній арешт художнього керівника "Гоголь-центру" Кирила Серебреннікова. Його звинувачують у розкраданні 68 млн рублів (1,17 млн дол.), виділених "Сьомій студії". Під домашнім арештом також перебувають екс-директор студії Юрій Ітін і директор Російського молодіжного театру Софія Апфельбаум. Колишній директор "Гоголь-центру" Олексій Малобродський уже майже півроку залишається під вартою. Серебренніков заперечує звинувачення у розкраданнях, називаючи їх "абсурдними".