Хор Українського радіо презентував арт-проект у Будинку звукозапису

Хор Українського радіо презентував арт-проект у Будинку звукозапису

Академічна хорова капела Українського радіо  у перед день Різдва провела завершальну мистецьку програму цього сезону - арт-проект Radio Choir_UA "Зустріч епох: Шнітке-Брукнер".

На сцені Будинку звукозапису в творчому тандемі зустрілися Академічний хор Українського радіо під орудою Юлії Ткач та Національний академічний духовий оркестр на чолі з маестро Михайлом Морозом.

У програмі концерту звучала  музика представників різних епох: А. Брукнера меса №2 мі-мінор, духовні акапельні твори та музика з кінофільму А. Шнітке. Учасники дійства охоче поділилися своїми думками.

Юлія Ткач, художня керівниця та головна диригентка хору:

Ця подія не тільки цікава, а й видатна. Наприклад, уже тим, що це є продовження великого циклу "Radio Chor_UA" спільно з Українським радіо.  Започаткований  цикл 26 жовтня. Сьогодні це вже третій концерт. Програма – суто класичний формат академічного спрямування. Цікаво ще й тим, що ми співпрацюємо з Національним  академічним духовим оркестром України (художній керівник  та головний диригент Михайло Мороз). І, найголовніше – це красива музика. Зокрема Антон Брукнер "Меса №2 мі-мінор" - неймовірне поєднання людського голосу професійного хору та духового оркестру. Враховуючи, що концерт напередодні Різдва, в концерті "Три духовні твори"  Альфреда Шнітке. До речі, один з творів ми возили до Польщі, де на потужному міжнародному фестивалі отримали першу премію. В нашій програмі звучав "Отче наш". На концерті були представники уряду країни, Прем’єр- міністр. Вони були так приємно вражені, що наступного року запросили наш хор на інавгураційний концерт під патронатом Президента.

Тетяна Коробка,  кандидатка мистецтвознавства, солістка хору Українського радіо:  

Концерт присвячений духовній музиці як православного спрямування, так і католицького різних епох і різних стилів. Сьогодні співаю в хорі разом з колективом. Загалом, я солістка. У хорі з 2005 року. Ще маю хормейстерську діяльність.

Віктор Давидено, учасник хору:

Свого часу я закінчив музичну академію по класу композиції Юрія Іщенка. І вже зараз деякі мої аранжування звучать у рідному колективі. У концерті "Зустріч епох: Шнітке - Брукнер" звучить фрагмент твору Й.-С.Баха  "Alleluia". Я дописав до цього твору партію клавесину. Виконує її Галина Куликовська.

Олександр Пірієв, ведучий концерту, продюсер музичних програм Українського радіо:
 
У концерті прозвучали твори Лесі Дичко, творчість якої нерозривно поєднана з Українським радіо.  А чого варті твори Дмитра Бортнянського. Його потужні твори свого часу були заборонені. В нашому концерті звучить його хоровий концерт №3 "Господи, Господи, силою Твоєю".

Найбільша в Україні акустична зала Українського радіо дає можливість насолодитися неповторним тембром хору, відчути первозданну міць та вибух звуку духового оркестру, стати свідком фантастичного злиття двох музичних явищ.
 

Людмила Чечель