ЮНІСЕФ: Донбас - найбільш замінований регіон у світі

ЮНІСЕФ: Донбас - найбільш замінований регіон у світі

Дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) констатує, що нині Схід України один із найбільш замінованих регіонів у світі, що становить щоденну загрозу для життя 220 тисяч дітей, які проживають у безпосередній близькості до районів, забруднених вибухонебезпечними предметами.

Про це повідомляє "Deutsche Welle".

"Це є неприйнятним, коли місця, де діти могли безпечно грати менш ніж чотири роки тому, є зараз нашпиговані смертоносними вибуховими речовинами", - заявила представниця ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

У фонді вказують, що, згідно зі статистикою, з початку 2017 року щотижня одна дитина ставала жертвою внаслідок бойових дій на Донбасі. Вибухонебезпечні предмети та боєприпаси, які не здетонували, є найпоширенішими причинами загибелі чи поранення дітей - дві третини від загальної кількості випадків. Багато дітей залишаються з інвалідністю на решту свого життя внаслідок поранень, отриманих від вибухів, наголошують в ЮНІСЕФ.

Починаючи з 2015 року понад півмільйона дітей, які мешкають на Сході України, були проінструктовані представниками ЮНІСЕФ та партнерами фонду щодо небезпеки, яку становлять міни, а також про те, яким чином захиститися від неї. Фонд надав психологічну допомогу 270 тисячам українських дітей, на життя яких безпосередньо вплинув конфлікт на Донбасі.

За даними Міжнародного руху за заборону протипіхотних мін, Україна - з-поміж країн-лідерів за кількістю загиблих від мін.

Нагадаємо, Міноборони України повідомляло, що з липня 2014 по листопад 2017 року на Донбасі від вибухів мін постраждало загалом близько 900 військовослужбовців, 199 із них загинули.

За даними ДСНС, жертвами вибухів мін стала 161 цивільна особа, в тому числі 23 дитини. З них 50 осіб загинули, в тому числі 4 дитини.