В Україні почав діяти новий ВСУ (аудіо)

В Україні почав діяти новий ВСУ (аудіо)

В Україні почав діяти новий Верховний Суд. У його складі працюватимуть чотири касаційні суди – адміністративний, господарський, цивільний та кримінальний.

А ось Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ відсьогодні припинили свою діяльність. Нині у складі Верховного Суду 113 суддів.
          
Урочистості з нагоди початку роботи Верховного Суду відбулись у Києві. І найбільше на них говорили про деполітизацію та незалежність судової системи, реформа якої рік тому почалась в Україні.

Докладніше - Ольга Бутко:
                                           
"Цими днями сто років тому був заснований Генеральний суд – перший незалежний український суд. І через століття в Україні знову є запит на створення незалежного і справедливого, зазначила Валентина Данішевська, голова Верховного суду, який розпочав роботу у новому складі.

Процедуру відбору на посади суддів пройти бездоганно змогли не всі кандидати. Наприклад, до судді з двадцятитрирічним стажем Алли Лесько мала застереження Громадська рада доброчесності. Там вирішили, що вона не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики, - через її позицію, поблажливу до суддів, які судили майданівців.
           
Але нині суддя касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Алла Лесько каже, що має наміри своєю діяльністю  захищати  не лише власну репутацію
        
Не все так просто  і з законодавством. У частині реформування судової системи воно потребує подальшого вдосконалення. Таку думку в коментарі "Українському радіо" висловив науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, народний депутат попередніх скликань Віктор Мусіяка. Оскільки за наявної правової бази в багатьох аспектах суперечить Конституції, - вважає експерт.
       
А ось представник України у Венеційській комісії Сергій Головатий вважає, що суди на цей час є найкраще реформованою гілкою влади. А законодавчо судова система на 99 відсотків приведена у відповідність до європейських стандартів. Хоч це – тільки початок, каже правник.

На думку ж Голови Європейської комісії за демократію через право Джанні Букіккіо,  реформування української судової системи має завершитись створенням Антикорупційного суду".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!