Показ забороненої колись опери Станковича відбувся у Львові

Показ забороненої колись опери Станковича відбувся у Львові

Через 40 років із часу створення і заборони прем'єри відбувся показ фольк-опери "Коли цвіте папороть" Євгена Станковича.

Модерний твір втілили на сцені Львівського оперного театру, інформує "Львівський портал".

Як зазначається в повідомленні, рівно 40 років тому композитор Євген Станкович отримав пропозицію від імпресаріо французької фірми "Алітек" написати масштабний сценічний твір для Народного академічного хору ім. Г. Верьовки. Для втілення задуму автор і постановник опери вдалися до поєднання авангардних на той час фольклорних та народно-символічних технологій.

"Були сподівання, що нарешті прийшов час, коли світовий глядач зможе побачити і почути взірець найбагатшого українського фольклору і образів, викладених сучасною музичною мовою", - розповів журналістам Євген Станкович. Але відбулося  надзвичайне засідання художньої ради, яка заборонила виставу "з технічних причин".

А щоб у зал навіть під час генеральної репетиції не потрапив глядач, довкола палацу виставили міліцейську охорону, підсилену кінними загонами правоохоронців.

Найімовірніше, фольклорний твір налякав владу глибокими витоками сучасної української культури, яка бере початки з часів язичництва і збагачує традиції навіть у найважчі періоди історії країни і народу.

"Коли цвіте папороть" увійшла до програми "Український прорив" Львівської національної опери.