Берлін наголошує на доцільності розміщення на Донбасі миротворців ООН (аудіо)

Берлін наголошує на доцільності розміщення на Донбасі миротворців ООН (аудіо)

Німеччина продовжує наголошувати на доцільності розміщення на Донбасі миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй. Як заявив у Берліні виконувач обов’язків глави німецького МЗС Зігмар Габріель, було б великим прогресом, якби Київ і Москва змогли домовитися про перебування "блакитних шоломів" ООН на сході України.

Повідомляє кореспондентка в ФРН Ганна Снігур-Грабовська:

"Очільник німецького зовнішньополітичного відомства підтвердив позицію уряду в питанні врегулювання ситуації на Донбасі. На погляд офіційного Берліна, миротворча місія ООН на сході України допомогла б досягти довгострокового припинення вогню та відведення важкого озброєння.

Головний дипломат ФРН нагадав, що нині існують дуже різні уявлення у Кремля та інших сторін конфлікту про те, як ця місія мала б формуватися. Однак той факт, що Росія взагалі готова обговорювати це питання, Зігмар Габріель вважає обнадійливим і пропонує в обмін на домовленість щодо "блакитних шоломів" надати європейську допомогу в післявоєнному відновленні Донбасу та зробити перші кроки в напрямку скасування санкцій, запроваджених проти Москви.

За його словами, це не було б ще остаточним врегулюванням конфлікту на сході України, але стало б проривом і великим кроком у бік нової політики розрядки у відносинах з Росією. Адже, на погляд виконувача обов’язків глави німецького МЗС, Росія залишається впливовим сусідом, разом з яким треба вибудовувати стабільність на континенті. Тому, переконаний Габріель, роль Німеччини – зберігати канали для діалогу, в тому числі й у складні часи.

Водночас, додав політик, нова східна політика розрядки в сучасних умовах не може бути лише німецькою, а має бути щонайменше загальноєвропейською.

Канцлер ФРН Ангела Меркель неодноразово заявляла, що вона хотіла б скасування санкцій ЄС проти Росії, лише за умов повного виконання неї Мінських домовленостей".

Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!