Польща і Україна можуть відновити ексгумаційні роботи

Польща і Україна можуть відновити ексгумаційні роботи

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив про заплановану на 4-5 грудня зустріч з представниками України щодо обговорення питання відновлення проведення ексгумаційних робіт стосовно загиблих під час Другої світової війни.

Про це дипломат сказав порталу wPolityce.pl.

"Така зустріч запланована на 4 або 5 грудня. Маємо надію, що тоді буде прийняте рішення про повернення до ексгумацій", – сказав Ващиковський. Міністр розповів, що сторони спробують повернутися до польсько-українських розмов за участю віце-прем’єр-міністра Польщі Пьотра Ґлінського.

Ідея полягає в тому, щоб знаходити поляків та українців, які в складний історичний період допомагали собі взаємно. Цю декларацію повторено під час зустрічі українського президента з польською прем’єркою Беатою Шидло.

Додамо, що охолодження у взаєминах між Польщею та Україною настало після рішення Українського інституту національної пам’яті призупинити польські пошукові та ексгумаційні роботи на території України. Приводом цього рішення стало зруйнування пам’ятника УПА в Грушовичах на Підкарпатті та попередніх випадків знищення українських місць пам’яті в Польщі.