США відзначають День Подяки (аудіо)

США відзначають День Подяки (аудіо)

Сьогодні, у передостанній четвер місяця, в США відзначають одне з найулюбленіших свят - День Подяки. Цього ж дня більшість магазинів починають традиційний розпродаж напередодні так званої "чорної п’ятниці".

Докладніше розповідає наша власна кореспондентка в США Аліса Прожогіна:

"День Подяки – суто сімейне свято, яке американці дуже люблять. У цей день вони збираються разом усією сім’єю за обіднім столом, на якому обов’язково буде запечена індичка. Американці, які живуть далеко від родини, завжди намагаються у цей день приїхати до батьків, щоб разом провести це свято. У цей день американці також піклуються і про обід для бідних, приносячи їжу та гроші до місцевих церков.

День Подяки бере початок від часів перших переселенців на Нову землю. Коли британські пілігрими у 1620-му році прибули на новий континент, не маючи багато їжі на зиму, місцеві індіанці допомогли їм вижити. Наступного року пілігрими на знак подяки принесли місцевим жителям різні дари і... запечену індичку, яка стала відтоді невід'ємною частиною свята для американців.
       
За традицією, якій нині виповнюється 70 років і яку започаткував президент Гаррі Трумен, кожний президент США щорічно напередодні Дня подяки  символічно милує двох індичок, рятуючи їх від загрози стати чиїмось обідом. Цю традицію продовжив цього року й нинішній президент Дональд Трамп.

Сучасний День подяки перетворився у свято, яке американці відзначають гучними парадами та бенкетами. Парад у Нью Йорку є одним з найбільших щорічних фестивалів. День Подяки є також початком гарячого сезону різдвяних покупок".

Аліса Прожогіна, США, для Українського радіо

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!