Українців турбує конфлікт на Донбасі й зростання цін

Українців турбує конфлікт на Донбасі й зростання цін

Переважна більшість українців найактуальнішою проблемою в державі вважає конфлікт на Сході України.

Про це заявив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, презентуючи результати дослідження, проведеного спільно з Центром соціальних і маркетингових досліджень "SOCIS", Київським міжнародним інститутом соціології та соціологічною групою "Рейтинг".

"Найчастіше найактуальнішою проблемою під час опитування респонденти називають війну на Сході України. Таку відповідь дали 51,3% опитуваних. А також - соціально-економічні проблеми: зростання цін на основні товари, інфляція - 37%, низький рівень зарплати чи пенсії - 36% , безробіття - 27%, високі комунальні тарифи - також майже 27%", - заявив Міщенко.

За його словами, зростання цін турбує українців незалежно від рівня їхніх доходів. Натомість розмір зарплат і пенсій усе ж частіше турбує людей з низькими доходами.

Експерт також уточнив, що низьким рівнем зарплат і пенсій частіше переймаються жителі східного регіону.

Водночас найбільшою позитивною зміною за останній рік українці вважають ремонт доріг. Найчастіше позитивною зміною респонденти назвали те, що в їхньому регіоні відбувається ремонт доріг - 45% опитуваних, зазначив Міщенко. За його словами, у цьому одностайні жителі всіх регіонів.

Крім того, 27% опитаних віднесли до позитивних змін підвищення пенсій, майже стільки ж відзначили поліпшення благоустрою міст і сіл, зауважив експерт. Водночас 30,7% респондентів вважають, що "нічого позитивного не відбулося". Найчастіше обирали цей варіант жителі Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей, розповів Міщенко.

Нагадаємо, загальноукраїнське соціологічне дослідження проводилося з 28 жовтня до 14 листопада, під час якого опитано 20 тисяч респондентів.