Сьогодні Латвія відзначає День незалежності (аудіо)

Сьогодні Латвія відзначає День незалежності (аудіо)

Сьогодні Латвія відзначає День незалежності. "Акт про незалежність" було проголошено ще в листопаді 1918 року, згідно з яким країна стала суверенною. У радянські часи незалежність Латвії було втрачено, і лише в 1991-му парламент ухвалив рішення про відновлення незалежності країни.

Із Риги повідомляє наш власний кореспондент Володимир Строй:
                
"На День незалежності в латвійській столиці заплановано велику та різноманітну святкову програму. Розпочнуться урочистості з богослужіння в Домському соборі. Потім відбудеться церемонія покладання квітів до пам'ятника Свободи.

О 20-й годині до всіх громадян країни звернеться президент Раймондс Вейоніс. А вже після цього почнеться світлове шоу під назвою "99". Це традиційний фестиваль світла "Засяй, Риго!". Тема фестивалю цього року - "До зірок".
    
Вдень на набережній Даугави пройде військовий парад. У ньому візьме участь максимальна за всі роки кількість людей і техніки. Наприкінці дня на площі біля Сейму відкриється один із художніх об'єктів міського середовища, присвячений 99-ій річниці Незалежності, під назвою "Джерело часу". Саме він розпочне символічний відлік часу до святкування сторіччя держави.

Варто зазначити, що з нагоди Дня незалежності по всій країні відбувається безліч святкових заходів. Символом незалежності став пам'ятник Свободи в Ризі. Він споруджений на кордоні Старого і Нового міст на пожертви народу. Раніше на цьому місці стояв монумент імператора Петра I.
    
Рік, що залишився до столітнього ювілею Латвії, буде насичений знаковими  подіями у всіх сферах державної, громадської, наукової та художньої діяльності".

Володимир Строй з Латвії для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!