Власкора Українського радіо у Білорусі Павла Шаройка затримано у Мінську (аудіо)

Власкора Українського радіо у Білорусі Павла Шаройка затримано у Мінську (аудіо)

Власного кореспондента Українського радіо у Білорусі Павла Шаройка затримано у Мінську. За неофіційними даними, його звинувачують у шпигунстві.

Цю інформацію підтвердила дружина  журналіста – Олена Шаройко. Міністерство закордонних справ Білорусі поки не коментує інформацію про затримання в республіці  громадянина України Павла Шаройка. Про це заявив прес-секретар білоруського МЗС Дмитро Мирончик.  Натомість директор департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич підтвердив інформацію про затримання журналіста, наголосивши, що дипломатичне відомство вживає заходів для захисту прав затриманого громадянина України. А голова Національної спілки журналістів України  Сергій Томіленко повідомив, що Павла Шаройка після затримання відвідував український консул.

З одробицями – Олександр Демченко:

"Кореспондента Українського радіо Павла Шаройка, якому, як зазначає його дружина Олена, закидають шпигунство, було затримано в Мінську ще 25 жовтня. В орендованій квартирі  журналіста відбувся обшук. Разом з тим Олена Шаройко в ексклюзивному коментарі Українському радіо повідомила, що телефонного зв’язку із чоловіком не має, спілкування відбувається виключно за допомогою електронної пошти. І їй не відомо, де зараз перебуває Павло та в  якому він стані.

Рідні Павла Шаройка лише тепер повідомили  про його затримання, бо сподівалися, що все владнається і його відпустять, - пояснила дружина. Однак, коли зрозуміла, що чоловіка не звільняють, -  забила на сполох. Білоруська сторона відмовляється коментувати цю справу.  Міністерству закордонних справ України відомо про затримання журналіста. Відомство наразі вживає усіх можливих заходів для захисту прав Павла Шаройка. Більше інформації представники українського зовнішньополітичного відомства  наразі надати не можуть. Це все, що "Українському радіо" повідомив заступник Директора Департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич. Пропоную послухати пряму мову.

Тим часом Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на своїй сторінці у Фейсбук повідомив деякі деталі справи. Зокрема, про те, що Шаройка затримали представники білоруського КДБ. Крім того, за його словами,  журналісту для захисту надали лише державного адвоката із Білорусі, українського захисника наразі в нього немає. Також Сергій Томіленко  в ефірі УР  заявив, що це затримання є резонансним і закликав долучити міжнародну спільноту до вирішення питання.

Зазначу, що це  не перший арешт українського громадянина на білоруській території. Раніше 19-річний українець Павло Гриб виїхав до Білорусі до своєї дівчини, російської громадянки. І там був затриманий та переміщений до слідчого ізолятора  міста Краснодар, що в Російській Федерації. Павла ГрИба наразі звинувачують у підготовці теракту. Суд продовжив йому арешт до 4-го січня. Ми зв’язалися із адвокатом Павла Гриба – Олексієм Суткевичем.  На його думку, зараз головне – встановити   зв'язок із затриманим журналістом Українського радіо Павлом Шаройком.

Додам, що у  сюжетах Павла Шаройка на Українському радіо серед інших порушувалися, зокрема,  теми арешту Павла ГрИба та російсько-білоруських навчань "Захід-2017", що відбулися  майже на білорусько-українському кордоні. Також журналіст постійно висвітлював мінські засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання на Донбасі".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Ковід, війна, "Редан" – "підліток навіть не здогадується, що ним маніпулюють"
Зеленський заявив про затримання Медведчука
"Лукашенко підтримує російську агресію проти України і виступає співучасником": експерт про ймовірність військової загрози з півночі
"Потрібно, щоб втрутилися перші особи держави": правозахисник про справу Лавренчука
Український консул відвідав затриманого у Неаполі Євгена Лавренчука: що відомо на цю мить?