Президент Зімбабве категорично відмовляється йти у відставку

Президент Зімбабве категорично відмовляється йти у відставку

Президент Зімбабве Роберт Мугабе, якого утримують під домашнім арештом військові, зустрівся з генералами для переговорів у столиці Хараре.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Мугабе навідріз відмовився добровільно йти з посади”, - йдеться в повідомленні з посиланням нв AFP. На думку джерел у військових колах, 93-річний президент намагається "виграти час".

Раніше лідер опозиції, екс-прем'єр-міністр Морган Цвангірай закликав президента піти у відставку "заради інтересів народу". Цвангірай вважає за необхідне скористатися "перехідним механізмом" для "вільних і чесних" виборів. Захоплення влади військовими лідер опозиції не засудив.

Голова Африканського Союзу, президент Гвінеї Альфа Конде, в інтерв'ю "Deutsche Welle" заявив, що події в Зімбабве "схожі на переворот", хоча зімбабвійські військові й запевняють, що перевороту не відбулося, а йдеться про тимчасові заходи. За словами Конде, Африканський Союз підтримує легітимний зімбабвійський уряд та в жодному разі не прийме захоплення влади силою.

Зазначимо, шо політична криза в Зімбабве загострилася, очевидно, на тлі питання, хто стане наступником Роберта Мугабе, котрий перебуває при владі в країні вже 37 років. Очікувалося, що чинний глава держави може передати владу своїй 52-річній дружині Грейс. 7 листопада в відставку відправили віце-президента країни Еммерсона Мнангагву, якого також вважали одним із ймовірних наступників Мугабе. Військові в ніч на середу, 15 листопада, оголосили, що беруть під контроль ситуацію в країні.