27 років тому на Естонському радіо вперше пролунала мелодія "Ще не вмерла Україна" (аудіо)

27 років тому на Естонському радіо вперше пролунала мелодія "Ще не вмерла Україна" (аудіо)

У середині листопада,  27 років тому, українці Естонії вперше почули на Естонському радіо тоді ще не всім відому мелодію пісні "Ще не вмерла Україна", яка запрошувала слухачів послухати україномовну передачу "Червона калина". Ініціатором її створення був тодішній голова Українського земляцтва Естонії Борислав Кулик.

З подробицями - наша власна кореспондентка у Таллінні Віра Коник:

"В 90-их роках українці за кордоном відчували справжній інформаційний голод щодо всіх питань, які стосувалися України та українства, і передача допомагала хоча би частково задовільнити його. В цей час професійних україномовних журналістів знайти не вдалося і за справу взялися ентузіасти з Українського земляцтва. Програми для «Червоної калини» на громадських засадах готували і вели Лариса Щур, Лілія Чикальська, Ніна Охріменко, Любомир Малинка та інші. Ведучі розповідали про мало відомі тоді сторінки української історії, новини з України, події в українській громаді.

У 1993 році Естонське радіо було реорганізовано і, серед інших, створено російськомовний суспільно-правовий канал під назвою Радіо 4. На цьому каналі була заснована редакція національних передач, в рамках якої і донині щотижня виходить україномовна передача, яку тепер веде Олена Хусаїнова.

Наприкінці 90-их років Радіо 4 уклало угоду з Українським радіо і відтоді в ефірі "Червоної калини" регулярно лунають і програми, підготовлені українськими журналістами".

Віра Коник, з Таллінна, для Українського раідо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!