Людство винне у глобальних змінах клімату

Людство винне у глобальних змінах клімату

Американські державні відомства оприлюднили звіт, який вказує на вину людини у глобальних змінах клімату.

Про це повідомляє DW.

"Дуже ймовірно, що людський вплив був домінантною причиною потепління, яке спостерігається з середини XX століття. Для потепління впродовж останнього століття відсутні переконливі альтернативні пояснення, які б грунтувалися на доказах, зібраних під час спостережень", - йдеться у звіті.

Згідно зі документом, рівень моря до 2100 року може піднятися на 2,4 метра. Окрім того, звіт перераховує шкоду, вже завдану США через глобальне потепління. У звіті також згадуються інші негативні впливи людства на стан довкілля: окислення океанів та забруднення повітря, яке однак дещо скоротилося у 2014 - 2015 роках.

Документ було підготовлено за участі сотень учених та державних службовців. Американська Національна академія наук переглянула звіт перед тим, як його було передано 13-м відомствам.

Водночас Білий дім назвав перебільшеними висновки масштабного дослідження змін клімату, укладеного 13 федеральними службами США, повідомляє ВВС Україна.

Речник Білого дому зазначив, що дослідження підтверджує жвавий науковий аналіз і дискусії, однак тут же додав, що клімат повсякчас змінюється.

Перший заступник прес-секретаря Білого дому Радж Шах сказав, що наразі не існує певності щодо того, наскільки клімат на Землі вразливий до викидів вуглекислого газу. 

Білий дім не став блокувати публікацію або змінювати текст, хоча висновки вчених різко суперечать політиці нинішньої адміністрації Білого дому.

Нагадаємо, ще під час передвиборчої кампанії президент США Дональд Трамп заявляв, що що концепція глобального потепління була вигадана китайцями, щоб зменшити конкурентну здатність американських виробників.

Звіт вчених про глобальні зміни клімату розміщений на 477 сторінках і оприлюднений 3 листопада 2017 року.