Вчорашній вибух у Києві квліфіковано як теракт (аудіо)

Вчорашній вибух у Києві квліфіковано як теракт (аудіо)

Як терористичний акт кваліфікували правоохоронці вибух, що стався пізно ввечері 25-го жовтня біля одного з телеканалів у Києві. Вибуховий пристрій працював у ту мить, коли після ефіру з будівлі виходили народний депутат Ігор Мосійчук зі своїм охоронцем та політолог Віталій Бала.

Охоронець нардепа – тридцятиоднорічний Руслан Кушнір - помер від поранень дорогою до лікарні. Згодом – уже в лікарні – помер і випадковий свідок події - тридцятишестирічний киянин Михайло Мормиль, який мешкав поруч з телеканалом. Окрім них, дістала травми ще одна жінка – Надія Тарасенко, яка проходила повз будівлю. За словами рідних, вона досі не прийшла до тями.

Ситуацію навколо вибуху упродовж дня відстежувала Ольга Бутко:

"Вибухотехніки наразі досліджують деталі вибухового пристрою. Але правоохоронці вже повідомили, що він був саморобним і його потужність у тротиловому еквіваленті становила, приблизно,  400-600-т грамів. Також стало відомо, що сам пристрій був нашпигований семиміліметровими металевими кульками, а мопед, до якого він був прикріплений, припаркувала невстановлена особа біля будівлі телеканалу буквально за 10-ть хвилин до самого вибуху.

Правоохоронці розглядають кілька версій події. Перша з них була озвучена і самим Ігорем Мосійчуком – про те що це був замах на його вбивство, організований російською спецслужбою.  

А ось колега Віталія Бали – політолог Олексій Голобуцький припускає, що, найімовірніше, вибух не був спрямований проти конкретних осіб і мав іншу мету. Про це він заявив у ефірі Українського радіо.

Те, що сам пристрій був спрямованої дії – тобто, його вміст розлітався на певну відстань, а вибух мав тяжкі наслідки, підтверджує версію правоохоронців про терористичний акт, вважає колишній перший заступник Генерального прокурора Микола Голомша.

А екс-голова служби зовнішньої розвідки СБУ Микола Маломуж підтримує версію про зовнішній вплив на роздмухування політичного конфлікту всередині країни.

Втім, правоохоронці не відкидають версію, що вибуховий пристрій міг бути використаний і проти будь-якого іншого політика чи громадського діяча, який у той же час перебував на телеканалі. Розглядається й версія замаху на працівників телеканалу.
         
Наразі напевне відомо, що охоронцем Ігоря Мосійчука загиблий працівник поліції полку особливого призначення Руслан Кушнір пропрацював лише місяць. У нього залишились вагітна дружина і чотирирічна дитина. А інший загиблий – Михайло Мормиль – до 2015-го року був співробітником юридичного департаменту МВС, останнім часом вів приватну юридичну практику.

І ближче до вечора четверга журналістам стала відома особа третьої потерпілої – 56-річної Надії Тарасенко. За словами її доньки Ірини Рибітської, яку цитує "Українська правда", жінка має тяжку мозкову травму – і досі не прийшла до тями. Народний депутат Ігор Мосійчук та політолог Віталій Бала вночі були прооперовані в різних лікарнях столиці. А ось на цю мить достовірної інформації про стан їхнього здоров’я – з офіційних джерел - немає.

Також із підозрою на інфаркт була шпиталізована  журналістка телеканалу "Еспресо" Мирослава Барчук. Однак підозра не підтвердилась – про це повідомив головний лікар однієї з приватних лікарень столиці".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!