В Естонії обмежили використання пластикових упаковок (аудіо)

В Естонії обмежили використання пластикових упаковок (аудіо)

Естонія на законодавчому рівні значно обмежила використання пластикових упаковок, а також веде роботу щодо екологічного виховання населення.

З Таллінна повідомляє наша кореспондентка Віра Коник:

"У крамницях Естонії заборонено безкоштовно роздавати тонкі пластикові пакети. Їх можна використовувати лише для упаковки продуктів, які потрібно зважувати. За словами голови парламентської комісії з питань довкілля Райнера Вакра, з 2019 року торгівельним закладам буде також заборонено безкоштовно роздавати великі поліетиленові пакети.

Депутат зазначив, що дотепер середньостатистичний житель Естонії щорічно використовував приблизно 200 різних пластикових торбинок. Згідно з директивою Євросоюзу, до кінця 2019 року планується зменшити використання тонких пакетів до 90 штук на особу. Для цьОго торгівельні заклади зобов’язані забезпечити альтернативні засоби для упаковки з природних матеріалів – текстилю чи паперу, які легко можна утилізувати.

Крамниці повинні також вести облік безкоштовних пластикових торбинок і ці дані надавати до відповідного реєстру. Райнер Вакра наголосив, що Непродумане використання пакетів з пластику – це загроза для довкілля; потрібно змінювати звички людей і підвищувати їх обізнаність в галузі екології".


Віра Коник, з Естонії, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!