В Австрії вже понад 20 років системно сортують сміття (аудіо)

В Австрії вже понад 20 років системно сортують сміття (аудіо)

В питанні переробки побутових відходів країна є однією з передових у світі. Взірцем у цій справі залишається Відень.

Австрійський досвід досліджувала наша власна кореспондентка в цій країні Оксана Діденко:

"Нині 80 відсотків жителів країни регулярно сортують свої побутові відходи. Для кожного матеріалу є відповідний контейнер. Їх встановлюють біля житлових будинків, а також у місцях великого скупчення людей - в метро і на вокзалах.

Зібрані відходи перетворюють на сировину, яку використовує промисловість. Скло йде на виробництво нових пляшок, з пластику роблять нові упаковки для харчових і господАрських товарів та синтетичні волокна для текстильної індустрії. Зібраний папір щороку рятує від винищення майже пів-мільйона дерев.  

Органічним відходам у Відні також  знайшли корисне застосування – з них роблять компост. У так звані "біо-контейнери" віденці збирають рештки садових рослин, гнилі фрукти-овочі, іншу органіку. Потім у центрі з переробки це біо-сміття фракціонують. Так з’являється дуже поживне добриво, яке кожен житель Відня може безплатно взяти для своїх дрібних потреб.

Побутове сміття, яке не підлягає переробці, спалюють. При цьому отримують альтернативні струм і тепло. Шлаки і попіл, які залишаються після спалювання сміття, використовують як матеріал у будівництві доріг і технічних споруд".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!