Маргвелашвілі: Росія збільшує озброєння на території Грузії

Маргвелашвілі: Росія збільшує озброєння на території Грузії

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі заявив, що країна впродовж 25 років, з перших днів своєї незалежності, стоїть перед серйозними викликами, і ці виклики спочатку поширювалися з боку північного сусіда - Російської Федерації.

Про це він сказав на конференції з оборони та безпеки у Батумі, повідомляє Грузія Online.

"...Російська Федерація на суверенній території Грузії збільшує як озброєння, так і порушує права наших громадян, обмежує свободу їх пересування, обмежує їм такі гуманітарні можливості, як доступ до освіти та охорони здоров'я", - заявив Маргвелашвілі.

За його словами, Росія також обмежує відносини між спільнотами і здійснює це фактично щодня, оскільки продовжує встановлювати нові обмеження, проводить все нові розділові лінії на території Грузії, а також обмежує ті перехідні пункти, які існують між головною територією та окупованими регіонами країни. "Це все здійснює держава, яка є членом Ради безпеки ООН, держава, у якої має бути відповідальність саме як у гаранта миру і стабільності", - наголосив Маргвелашвілі.

Президент Грузії також заявив, що не слід піддаватися на провокації Росії. "Як би це не було важко для нас, ми не повинні піддаватися на провокації Росії, які, як неодноразово виявлялося, є одним з механізмів політики Росії. Паралельно ми повинні збільшити і поглибити демократичний хід у країні, щоб не призупинити процеси інтеграції в Європу і НАТО", - заявив він. За його словами, "Грузія обов'язково повинна посилити свої збройні сили, і ми робимо це".

Прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі заявив про поглинання окупованих територій країни у військовий, політичний, економічний і соціальний простір Росії.

"Території Грузії окуповані Росією, і її агресивна політика триває, вона проявляється у таких процесах, як поглинання окупованих територій у військовий, політичний, економічний і соціальний простір Росії через т.з. договори про інтеграцію, незаконні референдуми та різні програми", - заявив Квірікашвілі. За його словами, Росія продовжує мілітаризацію цих територій, проводячи мобілізацію додаткових військових сил і десятки військових навчань тільки за 2017 рік.

"Максимальна ізоляція окупованих територій, яка проявляється як у закритті т.з. переходів, так і будівництві огорож і каналів на території Грузії. Етнічна дискримінація і чистка, яка проявляється як у забороні викладання рідною мовою, і всілякій правовій дискримінації за етнічною ознакою, а також у повному знищенні сліду грузинських сіл і населених пунктів", - сказав Квірікашвілі.

Від також додав, що незважаючи на ці провокаційні дії, Грузія виконує угоду про припинення вогню від 2008 року.

За словами прем'єра, Грузія робить дипломатичні кроки, щоб Російська Федерація виконала взяті зобов'язання: це деокупація територій Грузії, забезпечення механізмів міжнародної безпеки і мирне врегулювання конфлікту.