США - Туреччина: дипломатична криза поглиблюється

США - Туреччина: дипломатична криза поглиблюється

Держсекретар США Рекс Тіллерсон висловив міністру закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу своє занепокоєння ситуацією з затриманням співробітників дипломатичних місій США у Туреччині.

Про це заявили у Державному департаменті США.

"Секретар Тіллерсон висловив міністру закордонних справ своє глибоке занепокоєння з приводу затримання турецьких співробітників нашої дипломатичної місії у Туреччині і кількох американських громадян", - заявила прес-секретар Держдепу Хезер Науєрт.

Тіллерсон закликав турецький уряд надати докази щодо звинувачення на адресу двох місцевих співробітників, арештованих у Туреччині. Сторони домовилися тримати на контролі ситуацію із затриманнями.

Нагадаємо, представництва США у Туреччині тимчасово припинили опрацювання запитів на отримання віз після затримання турецького службовця у консульстві США в Стамбулі. Чоловік,    який, за даними турецьких офіційних органів, пов'язаний з рухом гюленистів, був затриманий 4 жовтня у зв'язку з підозрою у "шпигунстві" та підготовці держперевороту.

Американська сторона назвала звинувачення безпідставними. На тлі ситуації, що склалася, Президент Туреччини Ердоган звинуватив посла США у Туреччині Джона Басса у дипломатичній кризі між країнами і повідомив, що Анкара більш не вважає його послом Вашингтона.