Новий механізм монетизації субсидій планується запустити з наступного року (Аудіо)

Новий механізм монетизації субсидій планується запустити з наступного року (Аудіо)

Про це сьогодні повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

За його словами, відповідний проект постанови нині проходить громадське обговорення і за кілька тижнів розглядатиметься на засіданні уряду. Документом, зокрема, пропонується перераховувати субвенції безпосередньо під фактично спожиті ресурси, а розрахунки проводитимуться лише "живими" коштами. Спочатку на рівні житлово-комунальних підприємств, згодом і споживачів, каже Геннадій Зубко.

Лише повна монетизація субсидій і лише їх виплата безпосередньо споживачам може стати ефективним механізмом, зокрема, й для стимулювання економії енергоресурсів. Таку думку у коментарі Українському радіо висловив директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко. А ось анонсований урядом новий механізм монетизації субсидій спершу на рівні підприємств житлово-комунальної сфери - не допоможе споживачам, вважає експерт.

Нагадаємо, що термін подачі заяв на компенсацію за зекономлені субсидії у минулому опалювальному сезоні Кабмін подовжив до 1 листопада. Максимальна сума коштів, яку може отримати субсідіант, - 135 грн за заощаджену електроенергію і приблизно 700 грн за зекономлений обсяг газу.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!