Експерти схвально оцінюють введення миротворців на Донбас (Аудіо)

Експерти схвально оцінюють введення миротворців на Донбас (Аудіо)

Українські експерти в цілому підтримують ідею спрямування на окуповані території Донецької і Луганської областей міжнародного миротворчого контингенту. Про це свідчать результати опитування експертів-міжнародників, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи".
 
Нагадаємо, у 2015 і 2016 роках соціологи фонду з’ясовували думку населення з цього ж питання – більшість опитаних громадян також висловились за введення миротворців.  

Тему продовжує Тетяна Сергійчук:

"Підтримка миротворчих ініціатив серед звичайних українців рік у рік зростає. Підтверджують це результати попереднього загальнонаціонального опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Цьогорічне загальнонаціональне опитування лише невдовзі стартує, а поки соціологи поспілкувалися з експертами, які вивчають міжнародну проблематику. За результатами цього дослідження, експерте середовище також підтримує ідею введення міжнародного миротворчого контингенту. Проте щодо реалістичності такого сценарію думки розходяться: трохи половини вважає такий розвиток подій малоймовірним.

Щодо складу миротворчих підрозділів, то на переконання опитаних експертів, найоптимальнішою була б участь представників Великобританії, США, Польщі та країн Балтії. Утім, який список учасників міг би задовольнити і Україну і Росії, фахівці не змогли сказати.

Серед основних наслідків ймовірної присутності миротворців називають передусім, припинення військових дій, роззброєння бойовиків, виведення російських військ, а також встановлення контролю над кордоном. А ось експерт Центру "Нова Європа" Сергій Солодкий говорить про дещо інший аспект миротворчих ініціатив України.

Сергій Солодкий також додає, що кілька років тому незалежна група провела аналіз миротворчих операцій у світі. Тоді експерти дійшли висновку, що введення миротворчого контингенту ефективне лише за наявності політичної прихильності до миру".  

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!