Україна і Туреччина впритул наблизилися до ЗВТ (Ексклюзив УР)

Україна і Туреччина впритул наблизилися до ЗВТ (Ексклюзив УР)

Засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною під головуванням Президентів Петра Порошенка та Реджепа Таїпа Ердогана відбудеться сьогодні у Києві.

Можливі результати цього візиту в ефірі ранкової програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" прокоментував директор Центру близькосхідних досліджень Ігорь Семиволос.

За словами експерта, під час зустрічі обговорюватимуться економічні пріоритети співпраці України і Туреччини. "Сторони впритул наблизилися до підписання угоди про зону вільної торгівлі. Ключові параметри цієї угоди узгоджені і найближчим часом планується їх підписання. Найбільша інтрига - чи буде ця угода підписана, чи вона буде відкладена на невизначений час".

Ігорь Семиволос нагадав, що прямі турецькі інвестиції в Україну зростають і становлять 300 - 350 мільйонів дол., а непрямі - 3 мільярди дол. Турецький імпорт зростає і має позитивний тренд. Експорт українських товарів до Туреччини просів і продовжує просідати, оскільки левова частка експорту - 50 відсотків - становить метал. Пріоритетними напрямками співпраці Туреччини з Україною лишаються космічна галузь, авіабудування.

Важливим є і питання турецько-російських взаємин із огляду на Україну. З одного боку Туреччина підтримує Україну, а з іншого відмовляється від санкції проти Росії. У цьому зв'язку Ігорь Семиволос наголосив: "зусиллями української сторони турецько-український трек виділений в окремий трек і він не має прямої залежності від турецько-російських відносин. Це дуже важливо, оскільки до цього часу пряма залежність відносин між Туреччиною і Україною та Туреччиною і Росією впливала негативно на наш розвиток. Для нас важливіше мати цей окремий трек і можливість окремо розвивати ці відносини. Маючи окремий трек Україна отримує запевнення Туреччини в повазі до нашої територіальної цілісності й найважливіше подальшого союзника в питанні кримсько-татарського народу".