Події в Каталонії не стануть каталізатором сепаратизму у світі

Події в Каталонії не стануть каталізатором сепаратизму у світі

Нинішня криза в Іспанії, викликана прагненням Каталонії оголосити незалежність, не стане поштовхом до посилення сепаратистських рухів деінде.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив Стівен Сайдеман, науковий співробітник Канадського інституту міжнародних відносин в Оттаві.

"Не думаю, що події в Іспанії матимуть значення для сепаратистів в інших регіонах – вони не спричинять розпад держав. Однак, Іспанія матиме тривалий конфлікт без осяжних перспектив вирішення", - сказав Сайдеман. На його переконання, чинний розбрат на Піренейському півострові не несе екзистенційних ризиків ЄС. "Великого впливу на ЄС це теж не матиме. Для майбутнього Євросоюзу значно більше значення має Брекзіт та інші події", - зазначив експерт-міжнародник.

Стівен Сайдеман наголосив на неприпустимості проведення будь-яких паралелей між подіями у Каталонії та псевдореферендумом на Донбасі у 2014-ому. "Між референдумами на Донбасі та Каталонії немає жодного зв'язку. Це – дві окремі події", - зазначив він.

Раніше повідомлялося, що 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність, який в Іспанії вважають незаконним. За даними регіонального уряду Каталонії, явка на заборонений конституційним судом Іспанії референдум становила 42%. Водночас, як заявляють каталонські лідери, 90,1% учасників волевиявлення підтримали державну незалежність Каталонії, 7,9% присутніх виступили проти.

Поліція Каталонії заявила про понад 840 постраждалих осіб унаслідок масових безладів під час референдуму.