Річниця затримання Сущенко: рік зневаги вільної преси

Річниця затримання Сущенко: рік зневаги вільної преси

Міжнародна і Європейська федерації журналістів (МФЖ і ЄФЖ) поновили заклики до звільнення українського журналіста Романа Сущенка в річницю його незаконного арешту російською владою за звинуваченням у шпигунстві.

Про це повідомляється на сайті Європейській федерації журналістів.

"Один рік тривалого утримання під вартою Романа є зневагою свободи засобів масової інформації. Ми настійно закликаємо владу негайно звільнити пана Сущенка", - заявив президент МФЖ Ентоні Белленгер.

Його колега з Європейської федерації журналістів Могенс Блічер Бьеррегорд також закликав до звільнення кореспондента Укрінформу, наголосивши, що звинувачення проти Сущенко повністю сфабриковані.

У такий спосіб організації підтримали вимогу своїх філій - Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіа-профспілки України і Російської спілки журналістів - про негайне звільнення Сущенка і засудження звинувачень проти нього.

Нагадаємо, 30 вересня виконується рік від дня затримання в Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка, якому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві.

Представники російської ФСБ назвали журналіста "співробітником української розвідки", який нібито "цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії РФ".

Штучно сфабрикована справа є грубим порушенням засадничих норм міжнародного права. Українська сторона називає звинувачення проти Сущенко безпідставними і вимагає негайно його звільнити.