Починаються консультації щодо подолання ВІЛ/СНІДу

Починаються консультації щодо подолання ВІЛ/СНІДу

В Україні розпочинається національна консультація «Зупинка поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні», покликана виробити стратегію остаточного подолання епідемії.

Про це на брифінгу розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Україна має шанс покращити ситуацію. Питання в тому, щоб не згаяти час. З цією метою Україна за підтримки міжнародних організацій 28-29 вересня ініціює проведення національних консультацій, як зупинити ВІЛ в Україні. Ми залучаємо представників регіонів, пацієнтські організації, науковців, лікарів і синхронізуємо розуміння ситуації, окреслюємо план щодо подолання наслідків в Україні", - сказала Супрун. Вона наголосила, що нині є політична воля щодо поліпшення ситуації у цій сфері.

Нагадаємо, нині 75 % ліків для ВІЛ-позитивних пацієнтів купує держава. Уряд збільшив удвічі   фінансування програм лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу - до 871 млн грн та 512 млн грн відповідно. У свою чергу директор UNAIDS в Україні Яцек Тишко зазначив,  що Україна є однією з 30 держав світу, яка входить у стратегію ООН Fast Track з подолання ВІЛ/СНІДУ до 2030 року, яка передбачає низку іноваційних заходів та посилення партнертва між державами, міжнародними організаціями та громадянським суспільством.

Додамо, що у світі 19 млн людей мають ВІЛ-позитивний статус. За даними Центру громадського здоров'я, в Україні проживає близько 240 тисяч ВІЛ-позитивних громадян. Станом на 1 липня 2017 року під медичним наглядом перебувало 136965 ВІЛ-інфікованих громадян України.  За період 1987-2017 років  зареєстровано 305295 ВІЛ-інфікованих, у тому числі 97584 випадки захворювання на СНІД та 43206 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.