В Україні високий рівень соціальної напруги (Аудіо)

В Україні високий рівень соціальної напруги (Аудіо)

Понад 60% відсотків українців відчувають високу напругу у суспільстві. Третина з них пов’язує це насамперед з продовженням бойових дій на сході України.

Сьогодні у Києві соціологи з кількох організацій презентували результати щорічного моніторингу важливих для українського суспільства проблем. Дослідження проводилося у липні, опитано було 1800 жителів усіх областей України, окрім окупованих територій.

Розповідає Тетяна Сергійчук:

"Суспільні настрої і рівень напруги – теми, навколо яких зазвичай багато маніпуляцій. Тому, переконані соціологи, важливо не лише оприлюднювати результати досліджень, а й коментувати їх значення.

Відповідно до останнього дослідження, з одного боку оцінки населення напруги у суспільстві поступово зменшуються порівняно з минулим роком, але сам по собі показник досить високий. Говорить завідувач відділу соціальної психології інституту соціології НАН України Олена Злобіна.

Що ж до протестних настроїв, то їх рівень утримується практично на одному рівні, говорить Директор фонду "демократичні ініціативи" Ілька КУчеріва Ірина Бекешкіна.

Головну відповідальність за зростання напруги в суспільстві 74 відсотки опитаних покладає на владу. При цьому більшість досі не визначилася з політичними уподобаннями, каже заступник директора Інституту соціології НАН України Микола Шульга.

Серед чинників, які найсильніше впливають на напругу, але й відкладають соціальний вибух – війна, бідність, популізм політиків і низький рівень усвідомлення суспільством соціально-політичних проблем, пояснює завідувач відділу розвитку політичної системи НІСД Петро Бурковський.

А ось такі чинники, як, наприклад, медична реформа, не оцінюються загалом, як важливі Респондентами, чи. У відомості громадян питання реальних негараздів менш важливі за дії влади, роблять висновок соціологи".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!