Рада Європи надала Україні рекомендації по боротьбі з ненавистю (Аудіо)

Рада Європи надала Україні рекомендації по боротьбі з ненавистю (Аудіо)

У Раді Європи вітають прогрес України у боротьбі з ненавистю та дискримінацією, але вказують на існуючі проблеми. Про це йдеться у п’ятій доповіді Європейської комісії при Раді Європи проти расизму та нетерпимості, яка була оприлюднена сьогодні.

Про зміст документа  розповідає наш європейський кореспондент Андрій Лавренюк:

"Комісія запропонувала ухвалити нові правові положення щодо боротьби з дискримінацією, розслідуванням злочинів на ґрунті ненависті, інтеграції  ромів та солідарності з внутрішніми переселенцями.

У своїй доповіді комісія зазначає, що внаслідок анексії Криму Росією та збройного конфлікту на сході України, в  політичній площині переважає "антиросійська риторика".

Проте, як зазначається у доповіді, у Києві та інших регіонах зафіксовано поодинокі випадки залякування або нападів на окремих осіб чи групи на основі російської ідентичності.

Рада Європи також надає низку рекомендацій українській владі. Зокрема, криміналізувати підбурювання до ненависті на ґрунті гомофобії. Окрім того звільнити від сплати судових витрат циган, які прагнуть підтвердити свою особу з метою одержання документів.

На те, що українська влада врахує рекомендації, які містяться в доповіді сподівається Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд. За його словами, Рада Європи продовжуватиме співпрацювати з Україною, зокрема через розроблений План дій на 2018-2021 роки".

Андрій Лавренюк, з Брюсселя, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!