Дії ватажків бойовиків можуть призвести до екокатастрофи на Донбасі

Дії ватажків бойовиків можуть призвести до екокатастрофи на Донбасі

Відновленню цивільної інфраструктури на Донбасі перешкоджає керівництво окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє Укрінформ.

Про це йдеться у заяві української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), яку оприлюднив у понеділок прес-центр штабу АТО.

"Незважаючи на численні звернення української сторони СЦКК через російську сторону СЦКК щодо сприяння у наданні гарантій безпеки (на території ОРДО та ОРЛО), з метою планування та виконання ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури (поблизу лінії розмежування сторін на Донбасі, тимчасово непідконтрольній уряду України), керівництвом ОРДО та ОРЛО, в свою чергу, проводиться систематичне блокування вирішення даних питань", - йдеться у заяві.

За даними української сторони СЦКК, до переліку робіт на важливих об’єктах інфраструктури Донбасу на сьогодні входять, зокрема, роботи на фенольному заводі (в населеному пункті Новгородське Донецької області) з посилення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача, інфраструктура якого розташована поблизу лінії розмежування сторін. "Якщо своєчасно не вжити попереджувальних заходів, може бути спричинено руйнування протиаварійного захисту дамби та викид значної кількості шкідливих речовин (що містять фенол, сірчану кислоту та нафтопродукти), також ці речовини можуть потрапити до річки Кривий Торець, а далі - в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської області", - зазначається у заяві. Крім того, ідеться про роботи безпосередньо біля лінії розмежування сторін – на дамбі ставка-накопичувача стічних вод господарства "Бахмутський аграрний союз" (в населеному пункті Новолуганське). Затримка з ремонтом цього об'єкта може призвести до екологічної катастрофи та спалаху інфекцій, наголосили в СЦКК. Крім того, йдеться про роботи біля лінії розмежування сторін – з ремонту газогонів та запуску газорозподільчої станції, поблизу населеного пункту Мар'їнка.

"У зв’язку з категоричною відмовою керівництва ОРДО та ОРЛО в наданні гарантій безпеки для проведення відновлювальних робіт, запуск газорозподільчої станції стає неможливий", - зазначили в СЦКК.

"Тобто, як наслідок даних дій керівництва ОРДО – 6 шкіл, 5 дитячих дошкільних установ, 26 тисяч мешканців Мар'їнки та сусідньої Красногорівки – не забезпечені газом для побутових потреб та позбавлені можливості опалювання в зимовий період. Також 26 тисяч мешканців Мар'їнки та сусідньої Красногорівки – не забезпечені газом для побутових потреб та позбавлені можливості опалювання в зимовий період. У зв’язку з відсутністю газопостачання вимушені простоювати "Красногорівський вогнетривкий завод", "Мар'їнський хлібозавод" та Мар'їнське молочне підприємство "Лактіс", - йдеться у заяві.

Повідомляється також, що з метою налагодження цивільної інфраструктури (поблизу лінії розмежування сторін на Донбасі, тимчасово непідконтрольній уряду України) СЦКК тільки з початку вересня поточного року опрацював 56 заявок від підприємств на забезпечення режиму тиші під час проведення ремонтно-відновлювальних робіт поблизу лінії розмежування сторін. Водночас керівництвом ОРДО та ОРЛО надано лише 26 гарантій безпеки на проведення робіт з виконання ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах цивільної інфраструктури.

"Отже, можна з впевненістю стверджувати, що керівництво ОРДО та ОРЛО вкотре показує свою незацікавленість у забезпеченні екологічної безпеки Донбаського регіону та створює перешкоди щодо відновлення цивільної інфраструктури Донбасу", - наголошується у заяві української сторони СЦКК.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Російські окупанти воюють на межі можливостей — Мусієнко
РФ використовує проти України проізраїльську чи пропалестинську позицію українців в іноземній пресі — Якубович
У бойовиків ХАМАС такий же почерк, як у Росії в Бучі — Леонід Барац
"Ізраїльський" варіант безпеки Україну не вбереже — генерал Романенко
ХАМАС буде дуже здивований відповіддю з боку Ізраїлю — офіцер ЦАХАЛ