Ліси Чернігівщини знищує верхівковий короїд

Ліси Чернігівщини знищує верхівковий короїд

Майже 10 тисяч га насаджень сосни звичайної в лісах Чернігівщині вражені верхівковим короїдом, який менш ніж за два місяці перетворює дерева на сухостій. Уражені комахою сосни відразу помітно - у них руді верхівки.

Про це йдеться в сюжеті Чернігівської регіональної дирекції Національної суспільної телерадіокомпанії України.

"Масштаби враження сосни звичайної в наші області складають близько 10 тис. га: 300 га - це суцільні площі і 9,5 га - вибіркові, невеликі", - інформує начальник обласного управління лісового та  мисливського  господарства Олександр Демченко.  За його словами, короїд - комаха розміром до 4 міліметрів - здатна знищити значні площі лісу. Найбільші втрати ділової деревини у Чернігівському, Остерському та Добрянському лісгоспах. В останньому всихає близько 2 тисяч га соснових насаджень.

Директор Новгород-Сіверської науково-дослідної станції Анатолій Жежкун додає, що останнім часом короїда на Чернігівщині удвічі побільшало. Ліс "горить без вогню", і якщо погодні умови не зміняться, шкідник і надалі збільшуватиме свою популяцію.  Короїд дає потомство тричі на рік. Спочатку заселяє верхню частину сосни, а згодом і весь стовбур, закупорюючи рух вологи. Від цього дерево і всихає.

Додамо, що фахівці лісової галузі занепокоєні, адже всихання соснових лісів в Україні набуло ознак екологічної катастрофи. Шкідник нищить їх в Закарпатті, на Волині, Житомирщині, Київщині і вже дійшов до Чернігівщини. Тут лісівники обстежують території, розробляють заходи боротьби. В їх числі - санітарні рубки та принадження в ліси комахоїдних птахів, зокрема, дятлів.