Смарт-квартири - нинішні уподобання українців (Аудіо)

Смарт-квартири - нинішні уподобання українців (Аудіо)

Смарт-квартири, помешкання не з вторинного ринку, а в новобудовах – і з облаштованою соціальною інфраструктурою, або у передмісті – і можливо, у приватному будинку. Такими, за спостереженнями експертів ринку нерухомості, є нинішні уподобання українців у питанні придбання житла. Немає проблем і з пропозицією – якщо в Україні щось і будується, так це житло.

А чи є в цьому потреба? – тему досліджувала Ольга Бутко:
                                        
"Кілька місяців тому у звіті про фінансову стабільність Нацбанк спрогнозував проблеми українським забудовникам – через надлишкову пропозицію житла на ринку. За даними регулятора, у першому кварталі 2017-го року тільки в столиці було збудовано удвічі більше квартир, аніж у відповідний період торік. Зростання пропозиції при обмеженому попиті - а він обмежений, визнали у НБУ,  - і відсутності чинників для його зростання рано чи пізно буде тиснути на ціни і створювати ризики для забудовників, застеріг тоді регулятор.
            
Утім, сімдесят відсотків будівельних компаній не відчувають проблем з попитом на житло. І надлишку житлової нерухомості на ринку немає. Принаймні, все, що зводиться – все розпродається, запевняє директорка однієї з консалтингових компаній Євгенія Локтіонова. Наприклад, тільки в столиці за перше півріччя цього року темпи продажу житла зросли на 15-ть відсотків. Бо нині – людям вигідно вкладати в нерухомість, стверджує Євгенія Локтіонова.
           
Українцям і справді вкрай потрібно поліпшувати свої житлові умови. Адже за кількістю квадратних метрів на одну особу ми далеко відстаємо від європейських країн – двадцять два у нас проти тридцяти-сорока у середньому в них, каже київський ріелтор Наталя Іванова. Однак, бажання середньостатистичних українців, почасти, не збігаються з їхніми можливостями, каже вона.
             
До слова, експерти зауважують, що вартість житла в Україні протягом останніх трьох років – починаючи з 2015-го - залишалась, практично, незмінною. Незначних коливань зазнає вона і наступного року, прогнозують вони".
              
Наталія Чабанна, Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!