"Білі" хакери зберуться у Харкові

"Білі" хакери зберуться у Харкові

Об'єднання "білих", тобто легальних, хакерів як висококласних фахівців у сфері IT-технологій - головна мета III міжнародного форуму з кібербезпеки "HackIT-2017" і "Bug Hunting Марафону HackIT Cup", який стартує в Харкові 23 вересня.

Про це розповів під час прес-конференції ініціатор форуму, керівник харківської IT-компанії "ProtectMaster" Микита Книш, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хакер, в понятті обивателів, - це суб'єкт із глибокими комп'ютерними знаннями, який зламує сайти або комп'ютерні системи, отримуючи інформацію для замовника, причому "білі" хакери роблять це в інтересах власника ресурсу або системи з метою знайти і закрити існуючі уразливості, а "чорні" - з метою отримання комерційної вигоди від дій, спрямованих на шкоду компанії. Наша мета - переманити всіх хакерів на "білу" сторону, переконати їх працювати легально, в рамках КК України, де передбачена відповідальність за злочини у сфері інформаційної безпеки", - зазначив Книш.

У рамках одноденного форуму будуть обговорені, зокрема, питання захисту сайтів і протидії кібератакам, а також презентована нова криптовалюта "Hacken".

Стан кібербезпеки в Україні оцінюється експертами на "3 з мінусом". Водночас за рівнем підготовки "білих" хакерів Україна посідає лідируючі позиції в світі, але не має системних зв'язків, обміну інформацією між держструктурами, приватним бізнесом і IT-компаніями.

Лише після горезвісного "Петі" на рівні РНБО прийнято документ, де визначені напрями взаємодії сторін, зазначив експерт.

Нагадаємо, 27 червня комп'ютерний вірус-вимагач атакував українські банки, державні і приватні підприємства, медіа, державні відомства, а також комп'ютери підприємств Європи і США.