В'язня ФСБ Ахтема Чийгоза підтримали у Києві

В'язня ФСБ Ахтема Чийгоза підтримали у Києві

У Києві на Майдані Незалежності відбувся мітинг на підтримку незаконно засудженого російською окупаційною владою заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Учасники мітингу тримали плакати з гаслами: "Свободу Ахтему Чийгозу - в'язню ФСБ"; "Російські окупанти, геть з Криму!" тощо. Також на деяких транспарантах розміщено гасла англійською мовою з вимогою посилити санкції проти Росії.  

Про це повідомляє Укрінформ.

У мітингу взяли участь глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, голова правління кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв та головний редактор кримськотатарського видання "QHA" (Агентство "Кримські новини"), народні депутати України, зокрема, голова Комітету Верховної Ради з питань нацменшин Григорій Немиря.  

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров опублікував у Facebook текст звернення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до мітингувальників, які вийшли його підтримати у Києві.

"11 вересня слухав вирок. Скільки цинізму, брехні, і головне, страху за кожним вимовленим словом і діями суддів, влади Росії перед силою, мужністю, рішучістю мого народу", - зазначив Чийгоз. На його думку, окупаційну владу в Криму лякає "істинний патріотизм, який їй не зрозумілий і не притаманний".

Рефат Чубаров у коментарі журналістам зазначив, що нині йдеться про 48 політв'язнів, із яких 13 вивезено на територію Росії. Із 48 політв'язнів, 22 - кримські татари, додав голова Меджлісу.

Нагадаємо, Ахтем Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014. Окупаційна влада звинуватила його в організації масових заворушень на території анексованого Криму.

11 вересня 2017 так званий "Верховний суд" окупованого Криму засудив Чийгоза до 8 років позбавлення волі.

12 вересня адвокат Чийгоза Микола Полозов заявив, що подав дві апеляційні скарги і вимагає скасувати вирок нелегітимного суду. Захист після розгляду апеляції Верховним судом РФ на цей вирок має намір звернутися до Європейського суду з прав людини.