У Харкові розпочався фестиваль "Інклюзіон" (Аудіо)

У Харкові розпочався фестиваль "Інклюзіон" (Аудіо)

У Харкові стартував фестиваль "Інклюзіон". Його головна ідея - доступність об'єктів культури для людей з обмеженими можливостями.
 
Докладніше – наша кореспондентка Віталіна Зіньківська:
            
Привезти дитину, наприклад, зі слабким зором в музей можна, але що із цього вийде, якщо вона, так би мовити, "бачить руками", а в залах всюди таблички "руками не торкатися". Втім, з 2015 року, зокрема, у Харківському художньому музеї діє спеціальна програма для людей з особливими потребами, розповіла заступник директора з наукової роботи Лариса Абраменко.

Для дітей, які погано бачать, дітей із синдромом Дауна та аутизмом проводяться раз на квартал заняття. Наприклад, одне з тих, що запам’яталося, було заняття, присвячене чумакам. Діти могли познайомитися із скульптурами з колекції музею з металу, дерева, пластика, обмацати одяг, послухати музику та шуми.

Фестивальна програма, в якій, а словами організаторів, візьме участь щонайменше п’ять тисяч людей, включає круглі столи, семінари для співробітників музеїв Харкова та області, презентацію видання "Етика інвалідності", виступи закордонних експертів та обмін досвідом, квест на перевірку доступності закладів культури.

Серед учасників будуть студенти-педагоги, які вчитимуть дітей з особливими потребами, архітектори, які будуватимуть для них, студенти Академії культури, котрі відчинять перед ними простір світової культури. Адже "Інклюзив" - буквально перекладається як "я з тобою, ми з вами".

Віталіна Зіньківська. Харків. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!