В Таллінні відбувається зустріч міністрів закордонних справ ЄС (Аудіо)

В Таллінні відбувається зустріч міністрів закордонних справ ЄС (Аудіо)

В рамках головування Естонії в Раді Євросоюзу в Таллінні відбувається неформальна зустріч міністрів закордонних справ ЄС та країн, які входять до Східного партнерства. У саміті бере участь глава українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін. Найголовнішою темою обговорень була єдність у зовнішній політиці всіх членів Євросоюзу.

З Таллінна повідомляє наша кореспондентка Віра Коник:

"За словами естонського міністра закордонних справ Свена Міксера Дотримання єдиного зовнішньополітичного курсу є обов’язком та відповідальністю всіх наших держав. Для цього, наголосив політик, співпраця між всіма членами ЄС повинна бути більш конструктивною.

Виступаючи на спільному засіданні з представниками країн Східного партнерства, Свен Міксер зазначив, що безпека та стабільність у цих державах є важливою для безпеки всієї Європи. Цитую: "Радикалізація і тероризм є нашою спільною проблемою і ми повинні разом з нею боротися", кінець цитати. Однак, наголосив естонський політик, потрібно шукати такі методи боротьби, які б не порушували основні права людини.

Учасники зустрічі також зазначили, що ЄС і надалі буде проводити політику відкритих дверей щодо країн, які заявили про своє бажання приєднатися до Євросоюзу. Проте ці держави мають проводити реформи, щоби відповідати вимогам і стандартам європейської спілки. На неформальний саміт європейських політиків приїхав також Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Коментуючи майбутні спільні військові навчання Росії та Білорусі під назвою «Захід 2017», очільник НАТО заявив, що він не вбачає в них неминучої загрози, однак альянс буде пильно стежити за проведенням цих маневрів".

Віра Коник, з Таллінна, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!