ЄС не дасть грошей на "стіну" між Угорщиною та Сербією

ЄС не дасть грошей на "стіну" між Угорщиною та Сербією

Єврокомісія відхилила запит Будапешта на відшкодування коштів, витрачених Угорщиною на будівництво огорожі на кордоні з Сербією.

Про це заявив речник Єврокомісії.

Він також наголосив, що європейська солідарність щодо кризи біженців - не вулиця з одностороннім рухом, і країни не можуть вимагати підтримки для охорони кордонів, водночас відмовляючись приймати біженців.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан надіслав президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру листа, в якому вимагав від Брюсселя відшкодувати Будапешту близько 400 мільйонів євро. Їх було витрачено на будівництво огорожі на кордоні після початку кризи біженців, а також на навчання і роботу трьох тисяч прикордонників, які охороняють цю споруду.

За словами Орбана, Угорщина "захищає всю Європу від потоку нелегальних мігрантів", і проект обійшовся країні в понад 883 мільйони євро.

2015-го року до Угорщини прибули понад 400 тисяч біженців, які прагнули дістатися Західної Європи. Угорський уряд розпорядився спорудити паркан із колючим дротом на кордоні з Сербією, щоб зупинити потік. У квітні 2017 року завершилося будівництво другої лінії паркану.