Українське радіо навчатиме культури мови через гру, а не повчання

Українське радіо навчатиме культури мови через гру, а не повчання

У новому сезоні, з 9 вересня, виходитиме оновлена, запитувана слухачами, мовна програма-гра "Чорним по білому". Слухати її можна традиційно щосуботи на Першому каналі Українського радіо з 14:10 по 15.00.

"В основі програми унікальний формат – мовна гра зі слухачами в прямому ефірі. У такій ігровій формі ми разом з Ніною Жежерою подаватимемо інформацію щодо основ української лексики, фразеології, стилістики української мови та її діалектів. Переможці мовної гри не залишаться без подарунків. Варто зазначити, що аналогів такої програми-гри на українському радіоринку не існує", - запевнила ведуча програми "Чорним по білому" Ярина Скуратівська.

На фото: Ярина Скуратівська

Окрім того, програма "Чорним по білому" пропонує долучитись і до розмов із гостями студії, які розповідатимуть про свій досвід переходу на українську, свої програми та ініціативи підтримки української мови або ж про свій внесок у розвиток і популяризацію української мови.

Серед тем лунатимуть дискусійні питання, на кшталт, ролі вчителя і учня, позитивної дискримінації, ненормативної лексики, психо, соціо і політичної лінгвістики.

"Ми принципово відмовились від формату повчань, навчань і обмежень, таких як, "так правильно" або "так треба". Краще навчатись граючись", - вважає ведуча програми "Чорним по білому" Ярина Скуратівська.

Що таке програма "Чорним по білому"?

"Для когось – це передовсім нові, кумедні назви предметів, явищ або дій. Для когось - дивні топоніми. Або слова, значення яких підказує генетична пам’ять та інтуїція. А ще дивовижної краси поезія. "Чорним по білому" – це наші гості, українофіли всіх мастей: письменники, мовознавці, видавці, фольклористи. Учасникам програми ми не радимо ризикувати, пропонуємо лише думати", - запевнила ведуча програми "Чорним по білому" Ніна Жежера.

На фото: Ніна Жежера

Слухайте мовну програму-гру "Чорним по білому" у новому сезоні з 9 вересня на Першому каналі Українського радіо з 14:10 по 15.00.


Довідка: "Українське радіо" - радіоплатформа суспільного мовника України Національної суспільної телерадіокомпанії. Радіо мовить з 1924 року і є одним із найстарших радіомовників світу. З 2017 року "Українське радіо" разом з Національним телебаченням та 26-тьма регіональними каналами стали публічним акціонерним товариством. "Українське радіо" мовить на трьох каналах: Першому – розмовному новинному суспільно-політичному, Другому – молодіжному музично-розмовному радіо "Промінь", Третьому – мистецько-просвітницькому радіо "Культура" та має редакції програм англійською, німецькою, румунською та російською мовами.