Джемілєв: кримські татари готові служити в українській армії

Джемілєв: кримські татари готові служити в українській армії

Кримські татари, які нині живуть в окупованому РФ Криму, і яких примусово призивають служити в російську армію, готові переходити адмінкордон Криму з Херсонщиною і служити в українській армії - у військовому підрозділі, який міг би бути створений переважно з вихідців з окупованих територій.

Про це поінформував лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв під час прес-конференції в Херсонській облдержадміністрації.

"Ми мали на увазі створити особливий підрозділ, який не обов'язково повинен був називатись кримськотатарським... Я думаю, що це питання буде вирішуватись: справа в тому, що зараз в окупованому Криму примусовий призов в російську армію, що суперечить Гаазькій конвенції про статус окупованих територій, і люди говорять, що краще вони будуть переходити український кордон і служити в українській армії. Але у них є свої... особливості: хотіли б служити у спеціальних підрозділах", - розповів Джемілєв.

За його словами, на даний час в "Аскері" - громадському формуванні кримських татар - мало людей, бо на утримання більшої його чисельності немає коштів. Джемілєв вважає: якщо цей підрозділ стане частиною при Мінобороні України, буде і фінансування, і чисельність його різко збільшиться.

Нагадаємо, громадське формування "Аскер" було створене активістами економічної блокади анексованого Росією Криму і навесні 2016 року розпочало несення служби на розташованих на адмінкордоні Херсонщини з Кримом контрольних пунктах в'їзду - виїзду.

Слово "Аскер" перекладається з кримськотатарської мови як воїн.