В Україні зростає вартість ліків (Аудіо)

В Україні зростає вартість ліків (Аудіо)

Про це свідчать дані громадської організації "Економічний дискусійний клуб", оприлюднені сьогодні у Києві.

У чому причина подорожчання і чого очікувати далі? – дізнавалася Тетяна Власенко:

"Ціни на ліки повільно, але впевнено повзли угору увесь календарний рік і від минулорічного серпня до нинішнього – зросли у середньому на 10 відсотків по Україні, - каже експерт Економічного дискусійного клубу Ігор Горбачук. За його словами, до того ж, зростання вартості едикаментів має відчутні регіональні відмінності:

"Подорожчання медикаментів має стати предметом розслідування правоохоронних органів, тим часом, заявляють в уряді. Там підозрюють, що ціни на ліки завищені штучно. Минулого тижня прем’єр Володимир Гройсман також доручив розібратися у ситуації профільному міністерству.

Втім, ціни на ринку медикаментів державою не регулюються, каже експерт Ігор Горбачук. І саме у цьому вбачає головну причину коливання вартості
ліків. Фактично, ціни на ринку формують найбільш розгалужені аптечні мережі, встановлюючи їх на свій розсуд, залежно від закупівельної ціни і попиту на той чи інший препарат у регіоні. Та все ж, посадовці мають змогу зменшити вартість ліків в Україні приблизно на 20 відсотків, - переконаний президент всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Програма «Доступні ліки» якраз і мала компенсувати подорожчання медикаментів для українців. Утім, формальний підхід до її реалізації не дав бажаного ефекту, вважає заступник голови Держслужби лікарських засобів Костянтин Косяченко.

Тож, за нинішніх українських реалій, експерти не бачать причин чекати можливого зниження вартості ліків в Україні. Після літнього ділового затишшя, коли гривня стабільна, і навіть дещо зміцнилася, на осінь – валютні ризики традиційно зростають. І ці ризики фармринок заздалегідь закладає у ціну препаратів. Адже, вітчизняні компанії теж використовують, здебільшого, іноземну сировину для виготовлення лікарських засобів".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!