Харчовий скандал навколо забруднених токсичною речовиною курячих яєць дійшов і до Австрії. В альпійській країні також виявили фіпроніл, поки що у мінімальній концентрації, у деяких видах гастрономії, яка містить яйця.
З подробицями наша власна кореспондентка у Відні - Оксана Діденко:
"Офіційно підтверджено – до Австрії потрапили у продаж продукти з використанням яєць, які містять фіпроніл. Про це повідомила Агенція з питань здоров’я та безпеки харчування – державне підприємство, яке здійснює незалежні експертизи. Її фахівці перевірили 110 проб з різних регіонів країни. Було доведено, що більшість продукції - три чверті проб - інсектициду не містять. Це - свіжі яйця, різна випічка, майонез, макаронні вироби та вафлі.
Наявність фіпронілу підтверджена у восьми продуктах – яких конкретно, не зазначається. Зауважується лише, що це - імпортна яєчна продукція для оптової гастрономії, вироблена у Німеччині, Нідерландах, Бельгії та Польщі. Концентрація інсектициду у цих пробах була - 0,1 міліграма на кілограм, це вдесятеро нижчий показник, ніж той, що зафіксований у Бельгії.
Як наголошують у Міністерстві охорони здоров’я Австрії, загрози здоров»ю споживачів немає. Ще 19 проб залишаються під підозрою і потребують подальших досліджень, результати яких будуть оприлюднені наступного тижня. Усі продукти, в яких було виявлено фіпроніл, терміново вилучать із продажу".
З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.