Українці побачать неймовірний зорепад Персеїди (Аудіо)

Українці побачать неймовірний зорепад Персеїди (Аудіо)

У ніч  проти 13 серпня українці зможуть побачити  в небі неймовірної краси зорепад Персеїди. Саме на цю ніч припадає максимум активності метеорних потоків, які й зумовлюють це унікальне явище.

Докладніше про те, де можна спостерігати зорепад - у розповіді Інги Штельмах:

"Один із найяскравіших метеорних потоків, або, як частіше кажуть метеорних дощів прикрашає зоряне небо у серпні щороку. Він починається, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта-Туттля. Комета наближається до Землі лише раз на 133 роки, але через її хвіст Земля проходить щороку.Уламки породи, що вилітають з ядра комети, потрапляють  в атмосферу Землі зі швидкістю 20 км на секунду і спалахують, утворюючи чудове природне явище. Деякі особливо яскраві метеорити можуть світитися кілька секунд. Цікаво й те, що такий метеорний дощ може бути різнокольоровим - жовтим, блакитним або зеленим. А Зорепадом Персеїди його називають через те, що він з'являється з боку сузір'я Персея. За прогнозами Міжнародної метеорної організації, цьогоріч очікується до 100   метеорів на годину.

Цікаво, що вже за тиждень – 21 серпня – земляни зможуть стати свідками ще одного  рідкісного астрономічного   явища – повного сонячного  затемнення, коли день перетворюється на ніч. Вчені зазначають, цього року Сонячне затемнення буде найдовшим в історії  - Місяць затулить Сонце на півтори години. Втім, за таким неймовірним видовищем зможуть спостерігати лише жителі США".

Інга Штельмах, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!