Представники Повітряних сил приймають вітання з професійним святом

Представники Повітряних сил приймають вітання з професійним святом

Сьогодні - День Повітряних сил ЗСУ. Свято запроваджене Указом Президента від 27 червня 2007 року і відзначається в першу неділю серпня.

За інформацією агенції "Укрінформ", історія світової авіації тісно пов'язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся в повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Імена киян Ігоря Сікорського та Дмитра Григоровича стали всесвітньовідомими завдяки збудованим ними літальним апаратам. Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський зуміли "приборкати" пострах перших авіаторів - штопор. Мужній і талановитий пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою. В Одесі промисловцем Артуром Анатра був створений один із перших у Російській імперії авіаційних заводів. Після розпаду Радянського Союзу і проголошення 1991-го року незалежності, Україна успадкувала одне із найпотужніших у Європі авіаційних угруповань із сучасними літальними апаратами.

На базі цього угруповання 17 березня 1992 року і були створені Повітряні сили України.

Як уже повідомлялося, із професійним святом військових льотчиків і всіх представників Повітряних сил Збройних Сил України привітали Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.