В Україні вчетверо зросли штрафи за браконьєрство (Аудіо)

В Україні вчетверо зросли штрафи за браконьєрство (Аудіо)

Сезон полювання на пернату дичину відкрився учора о 18.00 на Київщині. У різних областях України сезон відкривається у різні дні, тож мисливцям варто перевіряти, коли де можна полювати. Дотримуватися правил полювання закликають і мисливські товариства, і профільні відомства, а ще нагадують: штрафи за незаконне мисливство в Україні збільшено в 4 рази. Тепер браконьєр має сплатити не лише штраф, а й компенсувати видатки мисливських угідь на відтворення знищених тварин.

Тему продовжує Тетяна Сергійчук:

"Підвищення штрафів може вплинути на селян, які полюють на диких тварин заради м’яса, а ось олігархи, для яких полювання це, передусім, розвага, легко сплатять, наприклад, 80 тисяч гривень за вбитого лося, каже президент Асоціації користувачів мисливських і рибальських господарств Сергій Андрусюк. Тому він вважає, що подолати браконьєрство допоможе лише запровадження кримінальної відповідальності за полювання на великих диких тварин: лося, кабана, оленя.

Ініціювали підвищення сум відшкодування представники Державного агентства лісових ресурсів. Проте і там згодні, що цей крок проблему не  вирішить. Такси за незаконний промисел перераховані згідно з індексом інфляції і в середньому вони збільшилися в 4 рази за всіма видами тварин. Наприклад, за незаконне полювання на оленя європейського – 60 тисяч гривень, раніше було 15 тисяч, оленя плямистого – 50 тис. грн, лані – 40 тис. грн замість попередніх 10 тисяч грн, косулі та муфлона – по 32 тисячі, а не 8 тисяч грн. Збільшено також суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових і птахів.

З повним переліком можна ознайомитися на сайті Державного агентства лісових ресурсів України".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!