Подав у відставку прем'єр Пакистану

Подав у відставку прем'єр Пакистану

Наваз Шаріф подав у відставку з посади прем'єр-міністра Пакистану після того, як Верховний суд країни відсторонив його від влади.  

Про це повідомляє "ВВС Україна".

"Рішення винесли одноголосно п'ятеро суддів. Суд виніс ухвалу на основі результатів розслідування щодо "панамського досьє" у 2015 році, коли підтвердилася причетність дітей пана Шаріфа до офшорних компаній. Наваз Шаріф послідовно заперечує будь-які порушення закону", - йдеться у повідомленні. У заяві прес-служби Шаріфа наголошується, що "за рішенням суду Наваз Шаріф відмовився від виконання своїх обов'язків прем'єр-міністра". Поки що незрозуміло, хто замінить Наваза Шаріфа на посту     прем'єр-міністра. Вірогідним кандидатом на цю посаду називають його брата Шехбаза, який керує провінцією Панджаб. Керівна партія Пакистанська мусульманська ліга - Наваз (PML-N) дозволить спікерові Національної асамблеї обрати тимчасового прем'єр-міністра, який керуватиме країною до парламентських виборів у 2018 році. Висунути своїх кандидатів на посаду прем'єра зможуть також і опозиційні партії Пакистану.

Зазначимо, 28 липня суд також усунув з посади міністра фінансів Пакистану Мухаммеда Ісхака Дара, який вважався одним із найвпливовіших чиновників в уряді Шаріфа. Крім того, суд попросив Національне антикорупційне бюро Пакистану провести нове розслідування корупційних звинувачень проти Наваза Шаріфа. За даними "Панамських документів", на доньку і двох синів Наваза Шаріфа були оформлені офшорні компанії, через які нібито проводилися гроші для покупки розкішної нерухомості в Лондоні. Суд розглядав саме цей епізод. Сам Шаріф відкидав усі звинувачення, назвавши витік інформації справою рук людей, налаштованих проти нього і його сім'ї "з політичних міркувань". Верховний суд вже намагався усунути прем'єра від влади у квітні, проте тоді судді визнали, що докази причетності прем'єр-міністра до корупції недостатні для його відсторонення.  

Нагадаємо: Наваз Шаріф вступив на посаду прем'єр-міністра Пакистану в червні 2013 року. Раніше він займав цю посаду в 1990 - 1993 роках і в 1997 - 1999 роках.