Саакашвілі більше не громадянин України (Аудіо)

Саакашвілі більше не громадянин України (Аудіо)

Колишній президент Грузії і екс-голова Одеської Облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі більше не громадянин України. Учорашнє повідомлення про це Державної міграційної служби сьогодні підтвердила прес-служба президентської Адміністрації. Новина про позбавлення Саакашвілі громадянства  викликала неоднозначні оцінки у експертному середовищі.

З подробицями - Тетяна Власенко:

"Глава держави Петро Порошенко підписав указ про позбавлення українського громадянства Міхеїіла Саакашвілі, керуючись вітчизняним законодавством, йдеться у поширеній прес-службою адміністрації президента, заяві. Ось уривок з тексту. "За поданням Державної міграційної служби, яка надала переконливі факти про подачу недостовірної інформації при оформленні заяви, Комісія з питань громадянства при Президенті України вирішила підтримати клопотання про припинення громадянства України Михеіла Саакашвілі і рекомендувала Президенту прийняти відповідне рішення". йдеться у повідомленні прес-служби Адміністрації.

Начебто у документах, які  заповнював колишній президент Грузії і екс-голова Одеської ОДА було вказано, що він НЕ перебуває під слідством в Україні чи за її межами, в  той час як у Грузії проти нього порушені кримінальні справи. Сам же Міхеїл Саакашвілі опублікував відеозвернення, у якому заявив, що боротиметься за українське громадянство.

Те, що візит Петра Порошенка до Грузії зіграв роль у позбавленні Саакашвілі  українського громадянства, припускає і директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко. Тільки йдеться   не про кулуарні домовленості, вважає експерт, а про офіційні матеріали, які могла надати  тамтешня влада українській стороні, зокрема, й щодо начебто порушених проти Саакашвілі кримінальних справ. У будь-якому разі українська влада діяла у правовому руслі, говорить Юрій Якименко. Хоча, каже, чітко простежується і політичний підтекст цього рішення.

Та саме політичний підтекст і може зашкодити міжнародному іміджу України, вважає експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юля Тищенко. На її думку, українська влада ставить себе у неоднозначну ситуацію, бо нині Саакашвілі – людина без громадянства і йому мали би відмовити у в’їзді в Україну за звичною для громадян процедурою зі США, де він начебто зараз перебуває.

Захист Міхеїла Саакашвілі оскаржить рішення про позбавлення його українського громадянства, - заявив на мітингу прибічників політика у Києві адвокат Павло Богомазов. Як пояснив захисник, апеляцію можна буде подати після отримання паперової версії рішення. У Грузії, чия влада звинувачує колишнього президента Саакашвілі в розтраті держкоштів і перевищенні службових повноважень, його позбавили громадянства після отримання ним українського. До того ж, згідно з рішенням суду, в разі появи Саакашвілі в Грузії його повинні заарештувати".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!