Ліна Костенко про Чорнобиль. Ексклюзив на «Промені»

Ліна Костенко про Чорнобиль. Ексклюзив на «Промені»

26 квітня виповнюється 30 років від дня Чорнобильської трагедії. Аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа в історії людства – назавжди змінила Україну та світ.

Радіо «Промінь»  пропонує поговорити про ті події та їхні наслідки в проекті «Діалоги з зоною».

«Восени 2005 року я мала нагоду разом з членами історико-культурної  експедиції для збереження спадщини Полісся поїхати в Чорнобильську зону, – розповідає автор передачі, журналістка і ведуча Галина Бабій. – Ми відвідали села Лугинського і Овруцького районів Житомирщини, які постраждали від аварії на ЧАЕС і були частково або повністю відселені».

У складі тієї експедиції була Ліна Костенко, письменниця, яка активно працювала нарівні з усіма вченими, рятуючи предмети побуту і  артефакти народної культури від знищення і забуття. Зазвичай, Ліна Василівна неохоче спілкується з журналістами, але в зоні вона весь час говорила про те, що її боліло - долю Полісся зокрема, і України в цілому. «Мені ж дозволила все записувати на диктофон, – каже Г.Бабій, – і я не вимикала його ніде: ні в рудому від радіації лісі, ні в бусику, який віз нас до хат самоселів, що на свій страх і ризик повернулись в рідні краї, ні під час їхніх розмов з письменницею».

Більше десяти років віддаляє нас від часу створення цих записів, як і 30 років – від дня аварії на ЧАЕС. Але кожне слово Ліни Костенко й досі сповнене актуальності і докору: чому так живемо?

«Діалоги із зоною» слухайте у вівторок, 26 квітня, о 12.40, на Радіо «Промінь».

                                                     Ліна Костенко та Галина Бабій у Чорнобильській зоні, 2005 р.