«Омріяний край» на Першому каналі УР

«Омріяний край» на Першому каналі УР

  На Українському радіо триває робота над новим проектом – «Омріяний край». Це має бути серія радіопрограм на основі однойменного роману Лілі Хайд, що побачив світ у видавництві «Дуліби» навесні 2014 року і був приурочений до 70-ї річниці  примусового виселення кримськотатарського народу з Криму  органами  НКВС.

«Сатанинська іронія  реальності в тому, – каже автор ідеї і керівник проекту Галина Бабій, – що саме в цей час корінний народ півострова зазнав нових  гонінь через окупацію Криму путінською Росією. Історія повторилась у 21 столітті: рідний край залишається для кримських татар краєм омріяним. А отже, події, описані в романі, (а це – повернення виселених родин вже з молодим поколінням, народженим в Середній Азії, на початку 90-х років додому) досі актуальні. Повернення все ще не відбулося. Але має відбутися остаточно».

До запису програми автори проекту запросили представників кримськотатарського народу, вже добре знаних і ще зовсім юних. Глави з роману «Омріяний край» читають політик Рефат Чубаров, координатор «КРИМ-SOS» Таміла Ташева, співаки ДЖАМАЛА, Ленара Османова та Фемій Мустафаєв, представник "Земляцтва кримських татар" Ісмаїл Халіков, журналіст телеканалу ATR Ібраім Умеров, студенти Алім Алієв та Аніфе Джемілетдінова, актор, кінорежисер Ахтем Сейтаблаєв, художник-кераміст Рустем Скібін і навіть школярі Еміне Аджиєва та Алі Аджиєв.Вступне слово до проекту озвучив Мустафа Джемілєв, провідник кримськотатарського національного руху, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу. В оформленні використано кримськотатарську народну музику, записи сучасних популярних виконавців кримськотатарського походження, твори лауреата Національної премії ім. Шевченка Алемдара Караманова.

У ефір проект почне виходити 5 травня  2015 року, у будні о 18.10 з повтором  щосуботи  та щонеділі о 20.30. По завершенні звучання  проекту в ефірі Першого каналу Українського радіо планується випуск спеціального диска із записом всіх програм, обкладинку якого оформить Рустем Скібін. Презентація диска відбудеться в  Кримськотатарському культурному центрі у Києві.

Еміне Аджиєва - школярка гімназії «Логос», м. Київ, народжена у Сімферополі, працює в студії Українського радіо

Художник-кераміст Рустем Скібін і студентка Аніфе Джемілетдінова